Tweet |
Manavgat’ta 28 Temmuz’da başlayan ve 10 günde söndürülebilen; orman, tarım alanları ve meralar olmak üzere 75 bin hektarlık alanı etkileyen yangının meydana getirdiği zararları karşılamak amacıyla kamu kurumları çalışmalarını sürdürüyor. Manavgat’ta hayvanlarını kaybeden veya ahırlar ile yemleri yanan üreticilere yangının ilk günlerinde Türkiye’nin dört bir yanından dayanışma duygusu içinde hayırsever vatandaşlar ve çeşitli kurumlardan hem büyükbaş ve küçükbaş hayvan ile saman ve yem yardımında bulunuldu.
Yangının üzerinden 6 ay geçmesine rağmen bölgede yardım çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) müdürlüklerinin bulunduğu illerde besicilerin yararlandığı ucuz arpa imkânından bu sene Manavgatlı üreticilerde yararlanıyor. TMO Genel Müdürlüğü ve Manavgat Süt Üreticileri Birliği arasında yapılan bir protokolle, daha önce ucuz arpa dağıtımı için başvuran üreticilere bin 300 ton arpa teslim edildi.
Ak Parti Manavgat İlçe Başkanı Ahmet Ali Erol, Manavgat’ta yangından kırsal mahallelerde hayvancılıkla uğraşan vatandaşların büyük oranda etkilendiğini belirterek, “Yangında sadece ormanlar yanmadı. Tarım alanları ve meralarda büyük zarar gördü. Vatandaşlarımız bu konuda ki yaşadıklarını sorunlarını aktarınca çözüm yolları aramaya başladık. TMO’nun her sene yem fiyatlarında istikrarı sağlamak için besicilere dağıttığı arpa vardı. Bu konuda yaptığımız duyurularla İlçe Tarım Müdürlüğümüze başvuran besicilere ilk defa Manavgat Süt Birliği kanalı ile dağıtımını gerçekleştirdik” dedi. Ahmet Ali Erol, bu konudaki çalışmaların süreceğini söyledi.
Manavgat Süt birlik Başkanı Bilal Ay’da TMO’nun piyasada sert fiyat hareketleri yaşanmaması için talepte bulunan besicilere düzenli olarak indirimli fiyattan satış yaptığını hatırlatarak, “Bölgemizde TMO’nun başmüdürlüğü ve deposu yok. Burdur’da ki depolardan dağıtım yapılıyordu ancak Manavgatlı üreticilerin bunu gidip almaya imkânı yok. 400 kilometrelik bir yol var. Masrafı çok fazla olacak. Bizde, Ak Partili milletvekillerimiz aracılığıyla TMO’ya başvurduk ve bu dağıtımı gerekleştirebileceğimiz söyledik” dedi.
Manavgat’a ilk etapta yapılan başvurularla bin 300 ton arpa geldiğini ve besicilere dağıtımının yapıldığını anlatan Bilal Ay, “Bu dağıtımın hedefi fiyat dalgalanmalarını en aza indirmek. Şu anda arpanın çuvalı 240 lira. TMO bunu 140 liradan besicilere veriyor. Çuval başına 100 lira fark var. 100 çuval arpa alan besici 10 bin lira kar ediyor. Ayrıca bu olmasa arpa fiyatları şu anda muhtemelen 300 lirayı geçmiş olacaktı. Öylede bir durum var” dedi. Manavgat Süt birlik başkanı Bilal Ay, ikinci etap dağıtım için üreticilerin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurması gerektiğini de sözlerine ekledi.